Mit ronthat el a szülő és mire kell odafigyelnie gyermeke egészséges mozgásszervének kialakulásához?

Már kisbabakorban jelentkezhetnek az első problémák. Mint háromgyermekes édesapa és mozgásszervi terapeuta gyakran megdöbbenek azokon a szülőkön, akik egészen pici - akár néhány hónapos - babákat is felültetnek a babakocsiban. Abban a korban, amikor a kisgyerek gerince és a körülötte lévő tartóizomzat még nincs kellően megerősödve, azaz anatómiailag természetellenes számára a szülők által mesterségesen kikényszerített ülő testhelyzet.

"Jár a baba, jár" - hogy mikor, azt sok esetben a türelmetlen szülő dönti el, gyakran saját csemetéjének más gyerekekkel történő összehasonlítgatása következményeként. "A szomszéd néni unokája már 11 hónaposan megy, bezzeg az én lányom már egyéves és még nem jár...!" - kérdezi, majd megfogva gyermeke mindkét kezét, merő jó szándékból ",segít neki". Nem gondolván arra, hogy eközben tönkreteheti gyermeke koordinációs- és egyensúlyozó képességét, ami később helytelen testtartáshoz, majd akár komolyabb degeneratív gerincproblémához is vezethet. A szülő ilyenkor "biztosra megy", és beleülteti gyermekét a reklámok szerint a járást segítő, szerintem azonban inkább romboló eszközbe, melynek hatása megegyezik az előbbiekkel.

Iskoláskorba érve a gyermek nem ritkán 10-15 kiló súlyfelesleggel kezdi meg tanulmányát, ami szintén a gerinc és az ízületek túlterhelését eredményezi. Sajnos az utóbbi években a kötelező testnevelés órák számának drasztikus csökkenésével a probléma csak fokozódott. A nebulónak az iskolapadban nem ritkán 6-9 órát kell görnyednie, és ahelyett, hogy hazaérve az iskolából sportolni menne vagy csak a játszótéren mozogna, ismételten leül: rágörnyed az íróasztalra vagy beül a számítógép elé. Már akinek megengedik...!

Serdülőkorú lányok a fentiek mellett egy speciális problémával is küzdenek: a testi változásokat, a fejlődésüket sok esetben hanyag testtartással próbálják meg eltakarni, ami szintén állandósuló rossz tartáshoz, hátfájáshoz, gerincproblémákhoz vezet.
Amikor pedig a kamasz fejlődésének folyamán elkezdenek kifejlődni a bölcsességfogak - ez néhányuknál ez nagyon könnyen megtörténik, másoknál azonban nem -, gondot jelenthet, ha nehezen bújik elő a négy utolsó fog. Ez az állkapocsízület feszességéhez vezethet, ami blokkolhatja az agyat elhagyó idegpályákat, gerincferdülést, látás-, hallás-, de akár emésztőrendszeri problémákat generálva.

Mindezek következményeként a mai gyerekek mozgáskoordinációja olyan rossz, hogy legtöbbjük nem tud megállni fél lábon vagy néhány lépést hátrafelé egyenesen megtenni. A fogalmazás- és beszédkészségük is ezzel arányosan fejlődik vissza, mivel ugyanazon agyfélteke felelős a mozgáskoordinációért, mint a beszédkészségért.
Gyermekeink legalább ötöde szenved gerincproblémáktól, amelyek döntő többsége teljesen vagy nagymértékben javítható lenne! Mivel a gyermekkor nagyon aktív időszak, tele esésekkel, kisebb balesetekkel, emellett intenzív (csont)növekedéssel, fontos - akárcsak az évenkénti fogászati szűrés -, hogy rendszeresen ellenőriztessük a gyermek gerincét!
Nézze meg, milyen gerincprobléámákat okozhatnak a fentiek, s melyek azok a testi anomáliák, amelyekre figyelni és szűrni kell(ene)!

Esettanulmányok
Olvassa el esettanulmányainkat. Tovább >

Video
 

Néhány alkalmazási terület

  • akut problémák kezelése (pl.gerincsérv)
  • bármilyen ízületi, izomzati és gerincbántalmak
  • mozgás és vázrendszerrel kapcsolatos problémák
  • fejfájás, migrén, asztma, szénanátha, allergia
  • fül, szemproblémák, egyensúlyzavarok, tinnitus
Tovább >
2012 Bowen és Mozgáskorrekció
Minden jog fenntartva.
E-mail: info@bowen-gyor.hu